HEB IK NIEUWE LOOPSCHOENEN NODIG?

Om te beginnen met lopen hoef je bijna niet te investeren. In vergelijking met andere hobbysporten betaal je geen inschrijvings-, abonnement- en vervoerskosten, accessoires zoals een racket, een stick, etc. Uitgezonderd een loopoutfit én loopschoenen. Een goéd paar loopschoenen wel te verstaan, want dát is essentieel!

Recente loopschoenen zijn een must

Misschien denk je “Ik zal de eerste maanden wel doorkomen op m’n oude loopschoenen.” Fout gedacht. De reden? Je oude loopschoenen hebben geen demping meer! Zelfs wanneer je loopschoenen gedurende twee jaar niet uit het schoenrek zijn geweest, zal de demping al sterk verminderd zijn. Is demping dan zo belangrijk? Ja! Demping verlicht de impact van je looppas op je lichaam, en dat is goed voor je spieren, je gewrichten, je heel gestel zeg maar. Er bestaan ook wel theorieën over voordelen van barefoot lopen, zeg maar lopen op een zeer dunne zool, zonder demping. Maar door de band heen is dit helemaal niet aan te raden voor de beginnende of gemiddelde loper.

Trek je oud loopschoeisel gerust nog eens aan voor een extreem vuil of drassig parcours. Maar onthou: recente (nieuwe) loopschoenen zijn een must voor wie gemotiveerd is om te starten met lopen!

Op zoek naar een nieuw paar loopschoenen? Bekijk zeker even deze populaire all-round modellen.

 

De juiste maat

Koop je loopschoenen best één maat groter dan je schoenmaat? In de meeste gevallen wel, omdat loopschoenen vaak kleiner vallen en je voeten licht uitzetten tijdens het lopen. Ga hier echter niet blind op af! Er zijn namelijk maatverschillen tussen loopmerken onderling. 

Een belangrijke reminder wanneer je loopschoenen aanpast, is de één cm-regel. De regel zegt dat je tenen ongeveer één centimeter bewegingsruimte nodig hebben om comfortabel in een loopschoen te zitten.

En wat met de breedte van de loopschoen? De reguliere breedtematen bij dames zijn 1B en bij heren 1D. Erg smalle voeten vragen om ‘narrow’ loopschoenen, erg brede voeten vragen om de toevoeging ‘wide’ in de merknaam.

Mijn advies: draag je loopsokken bij het passen, vergelijk merken en maten en ga pas over tot aankoop als de loopschoenen je écht goed zitten.

Gewrichtsklachten?

Dan is het raadzaam om bij een podoloog of running center langs te gaan voor advies op maat. Ze onderzoeken je manier van lopen en geven je specificaties mee waaraan de loopschoen moet voldoen.